01603 778950

Taverham Respite Care Centre, Norwich

NHS Norfolk & Waveney
Project Duration:
30 Weeks

Taverham Respite Care Centre provides short term respite care for adults with learning disabilities and complex health needs. The project involved combining two existing bungalows to create the centre for up to six residents.

The majority of the interior of the two bungalows were stripped out and a link built to join the two buildings. The new accommodation included the installation of all new Mechanical and Electrical services. Six bedrooms were created, including one that could be re-configured to provide a
self-contained flat, giving the resident greater independence. Each bedroom shares a bathroom with one other, these are linked by adjoining doors. The bathrooms are fitted with a ‘Smart House’ system whereby the doors to the corridor and the adjoining bedroom lock automatically when the bathroom is in use. Bathrooms are fitted with rise and fall sinks and have specialist baths. Each bedroom is fitted with a hoist system running on a fixed track, allowing staff to move residents around the room and into the bathrooms. In addition to the bedrooms we provided a dining room, two kitchens, medicine prep room and a staff office.